dijous, 5 de març de 2009

Fatma el Mehdi parla sobre la dona sahrauí al Parlament de Catalunya


“Hem d’estar preparades per a un Sàhara lliure”

Aquest dimecres ha tingut lloc una sessió conjunta de l’Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara i de la Comissió sobre els Drets de les Dones, amb Fatma el Mehdi, secretària general de la Unió Nacional de Dones Sahrauís. Han presidit la reunió de forma conjunta, el diputat d’Esquerra Miquel Carrillo, coordinador de l’Intergrup, i la diputada socialista Caterina Mieras, presidenta de la Comissió sobre els Drets de les Dones. Hi ha assistit deu diputats de CiU, PSC, ERC i ICV així com representants d’ACAPS, Ulls del Món i l’Agència Catalana de Cooperació.

La presència de Fatma ha tingut especial interès pel relat que ha exposat sobre l’important paper de la dona als camps de refugiats, més encara en el marc de la commemoració del proper 8 de març, dia Internacional de la Dona.

Fatma el Mehdi ha explicat que més de 180.000 sahrauís viuen des del 1975 en els camps de refugiats de la Hamada Argelina. La Unió Nacional de Dones Sahrauís ha organitzat les dones que hi viuen en tots els àmbits: logística de l’alimentació, educació, sanitat, cultura. Per la manera de ser del poble sahrauí, la dona té un estatus singular i molt més progressista que a la majoria de societats àrabs i musulmanes. Fatma el Mehdi ha parlat d’aquesta diferència i de les prioritats de treball, tant als campaments com als territoris ocupats. Fatma el Mehdi ha recordat que una tercera part de l’Assemblea nacional sahrauí són dones, i també compten amb 3 dones ministres. En aquest sentit, ha proposat un intercanvi entre diputats catalans i sahrauís per aprofundir en la formació parlamentària.

La líder sahrauí ha manifestat que la dona sahrauí “vol estar preparada per sobreviure com a persona en el marc d’un futur Sàhara lliure, tan en el terreny domèstic com en el professional i també en el camp polític”. Fatma ha destacat els programes de cooperatives i els de microcrèdits, que permeten desenvolupar iniciatives empresarials a petita escala conduïdes per dones.

Fatma ha fet referència a la voluntat del poble sahrauí d’assolir la independència, sense anar en contra del Marroc, però decidint lliurement el seu futur. Ha demanat al govern espanyol “un compromís ferm per exigir al Marroc una solució política a canvi de la important col·laboració econòmica que hi ha entre els dos països”.

Carrillo ha destacat “la dignitat amb la que s’ha explicat la Fatma, que és la mateixa amb la que el poble sahrauí, conduït pel Front Polisario, viu una situació dramàtica, organitzant i fent funcionar uns serveis públics en condicions tan precàries com hem vist als camps de refugiats”.