dissabte, 24 de maig de 2014

El vot a les europees afecta al Sàhara Occidental

És molt important que el moviment solidari amb el poble sahrauí tingui en compte que el vot a les eleccions europees afecta directament al futur del poble sahrauí. La Unió Europea va aprovar un Acord de Pesca amb el Marroc que afecta les aigües del Sàhara Occidental. Els eurodiputats espanyols dels partits PP i PSOE van votar-hi a favor i els diputats de UPyD, PNV i CiU es van abstenir. La resta hi van votar en contra.

L’Acord de Pesca de la UE amb el Marroc és il·legal segons el dret internacional i les Nacions Unides. L’Acord implica trencar la neutralitat europea participant de l’espoli de les riqueses naturals del Sàhara Occidental. Amb aquest acord, la UE dóna suport a la sistemàtica vulneració dels drets humans exercida per les autoritats marroquines contra la població sahrauí – repressió, detenció, tortures, presó i desaparicions -, que reconeix el Relator especial per a la lluita contra la tortura de l’ONU, Human Rights Watch o Amnistia Internacional, entre d’altres.

El Sàhara Occidental és considerat per l’ONU com a un “territori no autònom” en procés de descolonització. Per tant, els recursos naturals del Sàhara Occidental no poden ser explotats sense tenir en compte els interessos de la població sahrauí. Qualsevol cooperació de la UE amb el Marroc per l’explotació dels recursos naturals del Sàhara Occidental és il·legal segons el dret internacional i posa clarament en perill els esforços per trobar una solució pacífica del conflicte. La UE té l’obligació legal i moral de no alterar el procés de pau del Sàhara Occidental, respectant el dret d’autodeterminació del poble sahrauí sobre la seva terra i sobre els seus recursos.

En aquest sentit cal recordar que la UE manté acords bilaterals de cooperació amb el regne del Marroc. En cap cas, però, els acords comercials poden legitimar una ocupació no reconeguda internacionalment, ni l’explotació dels recursos econòmics d’un territori ocupat.

Per la gravetat de la situació, voldríem conèixer el posicionament de les candidatures que es presenten a les eleccions europees – amb claredat i sense ambigüitats – sobre l’Acord de Pesca de la UE amb el Marroc, sobre la vulneració dels drets humans al Sàhara Occidental i sobre què faran o promouran per tal que se solucioni un conflicte que fa prop de 40 anys que dura.

El nostre vot, doncs, és important, perquè pot afavorir o no, iniciatives a favor del dret d’autodeterminació del poble sahrauí, pot paralitzar processos que afavoreixin el Marroc, pot aturar el comerç d’armes amb el regne Alauita, pot aturar l’espoli dels recursos naturals i econòmics del Sàhara Occidental ocupat, denunciar i perseguir els culpables de delictes de vulneració dels drets humans…

El que varen votar els partits en la darrera legislatura europea pot donar una pista i orientar el vot.
Us animem a anar votar a favor del poble sahrauí.

Federació ACAPS
Eleccions al Parlament Europeu 2014